Litt historie fra starten av Norges første motorsykkel klubb: Norsk Motorcycle- Klub.
I 1907 hadde bilfolket samlet seg og startet NAK. (Fra 1913 KNA) Klubben hadde som mål å vise den nye automobilen fra sin beste side. De var derfor meget opptatt av en høflig og liketil fremferd. I 1912 prøvde de seg derfor på en sjarmoffensiv med et israce på Bundefjorden. Dette ble en enorm publikumssuksess, men fra arrangørens side ble det en fiasko. Publikum (10.000) valset rundt på og i banen, og det hele endte med en liten ulykke. Avisene kastet seg over fadesen og godtet seg i flere dager. Det skulle gå flere år før man igjen prøvde seg, men denne gangen tok man ingen sjanser og laget et pålitelighetsløp på 670km. Det var en kontrollant i hver bil som flittig delte ut prikker hvis det skulle bli snev av råkjøring. Med hastighet på maks 25 km/t var det selv med en bil mulighet for å få et prikkete førekort.
Det var ikke før i 1913 at motorsykler ble pålagt registrering, og samme år var 280 registrert. Mesteparten gikk i Kristiania og Aker samt Hedemarken og Oppland. Det var flest europeiske fabrikater på denne tiden, men det snudde etter krigen og USA- maskiner skulle dominere veiene i mange år.
Sykkel klubben Ørn hadde gjort noen spede forsøk på å lage mc løp. I 1915 laget de et løp på hele 172 km, og 7 motorsykler stilte til start. For det meste kjørte mc folket fritt og uten innblanding fra myndighetene, med kun skilt foran, og med en fart og akslerasjon en automobil bare kunne drømme om var veiene mc folkets racerbane. Det var ikke lite kritikk av dette i avisene og krav om forbud mot disse motorvandalene haglet i avisene. En sommerkveld den 28/7 1916 samlet noen brave unge menn -7 i alt- seg på Park Cafeen i Kristiania, og snart var Norsk Motorcycle Klub dannet. Det ble noen turritt til Solihøgden, men Macke Nicolaisen og Ragnvald Gundersen tok seg like godt en tur helt opp Krokkleiva i samme slengen,(har noen gjort det etter dem?) Og dette skaffet klubben all den PR. de trengte fra avisene. Senere på året ble det totalforbudt med kjøring av bensindrevne automobiler og mc pga rasjonering. Første Verdenskrig var jo i full gang. Lysgass ble redningen for bilene, men å kjøre med en 400 liters ballong på en baldakin over motorsyklene var det ikke mange som turde. Så først i 1919 var det igjen mulig å arrangere løp for biler og motorsykler. De første årene var det arrangert en mengde løp, men mange av dem var kortdistanse løp, fra bardisken på ParkCafeen og opp i 2 Etage i samme bygning. I 1919 bestemte man seg imidlertid: Nu skulle det bli motorcyleløb til Trondhjem, og tilbage! Som en prøve på om redskapen holdt ble en liten tur på 400 km kjørt noen uker før. Denne gikk fra Kristiania til Drammen, Kongsberg, Hønefoss og hjem.. 12 deltagere stilte til start i forferdelig vær. Vinneren av dette racet ble Finn Hiortnes. Øvrige plasseringer: Nr 2.Borrebiek. 3.Espedal. 4.Bjørgestad. 5.Wiger. 6.M. Botten. Premieutdelingen ble foretatt på Handelsstandens Hus sammen med Trondhjemsridtet som ble arrangert noe senere samme år. Trondhjemsridtet skulle bli NMK`s store løp og meningen var å lage Norges største motorløp. Dette var store tanker, for til Trondhjem var det så og si ikke fremkommelig med bil, og benzindepoter var det langt mellom. Eneste vegkart var et som KNA utga i 1915. Veiene var enten løsmasse (dvs gjørme i regnvær) eller pukkstein. Optimismen var stor, men da utfordringene ble klarlagt var det også mange som trakk seg, og kun 12 av 21 påmeldte stilte til start på Festningsplassen i Kristiania 27 august 1919. Derav stilte faktisk en danske! Det ble et løp i med virkelig norsk høstvær - "regn og blæst". Erik Gotaas fra Lillestrøm vant en knepen seier og fikk en aksje i klubbens vandrepokal og Hendersonpokalen, og dette skjedde på hans 20 års dag. Klubben hadde nå vokst fra 7 til 354 medlemmer. I stiftelsesåret 1916 var det 784 motorsykler i landet. I 1922 var det i V.Aker alene kun 184. Majoriteten av motorsykkler var altså i Kristiania. Følg med her kommer mer, og vi byr også på bilder!
Planlegging av Trondhjemsridtet er i full gang! Legg merke til kartet på veggen, og drivstoffet på bordet. Dette var gutter som kunne sine saker! Herren som ringer løpet inn er Ing. Viceformand i nmk Tyco Linderos. Til h stud Halvor Haneborg, og herrene Strand, Gundersen og Ragnvald. Hr Haneborg er en herre vi må merke oss han var en av stifterene og var også NVK sin første formann. Han kjørte race på Brooklands og var inspirator for korketrekker løpene med sine brev fra England om bakkeløp der. Hans hobby var tog, men så anla jo faren Tertitt banen til frakt av bla tømmer.
Nyeste kommentarer
20.01 | 19:03
Det ska vi nog fixa. Skicka mig ett mail på kim.jarre@gmail.c...
20.01 | 18:48
Hej . Jag heter Peter Johansson och jag är god vän med Per Leis och v...
15.12 | 13:24
Hello friends. Nice to hear from you. In these corona-times we have to t...
13.12 | 15:29
To Rolf - From Jon & Gill - To wish you and your team best wishes for the...